NKFI

Az ALEX Fémbútor és Iskolabútor Gyártó és Forgalmazó Kft. 444.266.995 forint vissza nem térítendő támogtást nyert reaktív irodabútor fejlesztésre a „Fókuszterületi innovációs projektek támogatása” című pályázati felhíváson.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00025 azonosító számú projekt célja olyan reaktív irodabútor család fejlesztése, mely holisztikus megoldást nyújt az irodai dolgozók testi, szellemi és érzelmi egészségének megőrzésére, javítására. A fejlesztésnek köszönhetően olyan új, komplex szolgáltatásokat nyújtó termékcsalád jön létre, mely egy valós népegészségügyi problémára reagál: az ülő életmóddal kapcsolatos egészségügyi ártalmak kiküszöbölésére.

A reaktív irodabútor család ergonomikus munkakörnyezetet teremt, integrált digitális funkciókkal és szolgáltatásokkal támogatja az egészséges és produktív munkakörnyezet fenntartását, az egészséges életmódhoz kapcsolódó szokásminták rögzülését. A Reaktív irodabútor egy alkalmazásba integrálja a teljes munkakörnyezet vezérlését, a felhasználók munkavégzéshez kapcsolódó szokásainak monitorozását. A gyűjtött adatok alapján személyre szabott és egyszerű megoldást kínál felhasználói számára a személyes jóllét fejlesztésére.

Az elektromosan állítható okos munkaasztal és okos munkaszék biztosítja a személyes igényeknek megfelelő beállításokat. A beállítások elmenthetőek a mobilalkalmazásban, melyek alapján a szoftver biomechanikailag optimális magasságba állítja az íróasztalt, a munkaszék pedig a felületbe integrált súlyszenzorok segítségével jelzi a felhasználónak, ha üléspozíciót kell változtatnia. Az okos tárolószekrények az alkalmazásba integrált NFC azonosítást alkalmazó okos zárral felszerelt szekrények, melyek lehetőséget nyújtanak a felhasználóknak a nyitókód megosztására. A frissítő alvást biztosító okos power napping kanapé rendelkezésre állását szintén a mobil alkalmazásba integrált foglalási rendszeren keresztül lehet elérni, és ugyanitt találjuk a tréning tartalmak között az alvási technikát bemutató oktató anyagokat is. A virtuális meeting pod zárt és kisebb helyszínt biztosít az online találkozók zavartalan megtartására, de alkalmasak a szükséges intim és privát terek biztosítására is a nyitott irodai terekben.
A projekt 2024. június 1-én vette kezdetét, és a 2 éves projekt eredményeképpen olyan innovatív termékcsalád kerül kifejlesztésre, mely megoldást kínál az ülőmunkához kapcsolódó, széles társadalmi réteget érintő problémára egészségmegőrző jellegével és funkcionalitásával, és az egyszemélyes otthoni iroda kialakításától a klasszikus vagy shared-desk office igényeken át az egyre inkább terjedő közösségi irodák igényeit is ki tudja elégíteni.

A projektről bővebb információ a kpluszfpalyazat@alexbutor.hu e-mail címen kérhető.