• FENNTARTHATÓSÁG

  Az Alex Bútor elkötelezett híve a fenntarthatóságnak. Tudjuk, hogy csak akkor van jövője mind a cégnek, mind az itt dolgozó kollégáknak és családjuknak, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat.

  A fenntarthatóság egy nagyon összetett, ugyanakkor rendkívül egyszerű kérdés. Egy termék, esetünkben egy bútor gyártása a tervező asztalon kezdődik. Az anyagok kiválasztása, azok felhasználása, gyártásba történő bekerülése, a hulladék minimalizálása és kezelése, az üzemek energiafelhasználásának csökkentése mind-mind befolyásolja a tervezési és gyártási folyamatokat.

  A felhasználó szempontjából az esztétikum mellett a tartósság a fő szempont, amit minőségi alapanyagokkal tudunk elérni. A kiváló minőség a fenntarthatóság egyik alappillére, hiszen a hosszú ideig történő használat csökkenti a környezetre gyakorolt hatást.

  Az Alex Bútor csatlakozott a SEAQUAL INITIATIVE egyedülálló együttműködő közösségéhez, amely az óceán tisztítási programjaival szerte a világon együttműködve alakítja át az általuk visszanyert tengeri hulladékot újrahasznosított tengeri műanyaggá. Egy új, teljesen nyomon követhető nyersanyag, amely képes felhívni a figyelmet a tengeri szennyezés kérdésére. A SEAQUAL® fonalak minimum 10%-a újrahasznosított tengeri műanyagból, a többi újrahasznosított poliészter szárazföldi műanyagból készül (PET palack).

  A faforgács lapok méretre vágása optimalizáló szoftverrel működő táblafelosztó gépen történik, így a lehető legkevesebb hulladék keletkezik a gyártás során. A felesleges anyagot a gyártónak visszaadjuk, aki azt 100%-ban új anyag gyártására hasznosítja.

  A fém alapanyagaink felhasználása szintén optimalizált módon történik, törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb gyártási hulladék képződjön. A már tovább nem használható anyagot a gondosan kiválasztott partner elszállítja és újrahasznosítja, hiszen a faforgácslappal egyetemben a fém is korlátlanul reciklálható.

  A fém vázak felületkezelését elektrosztatikus porszórással végezzük zárt rendszerben, így az nem jut ki a levegőbe, továbbá a szórás során az anyag mellé kerülő port visszanyerjük, és újból felhasználjuk.

  A beérkező papír és műanyag csomagoló anyagokat vagy újra használjuk szintén csomagolásra, vagy saját, erre a célra alkalmas eszközeinkkel préseljük, kötegeljük, hogy a szakcégek újra hasznosíthassák. A csomagoló anyag felhasználás mennyiségének optimalizálása csomagoló gépek segítségével történik, így a sztreccsfólia felhasználása kb. 20%-kal csökkenthető.

  Új üzemegységünkben már a tervezéskor fontos szempont volt, hogy megújuló energiaforrásokat is használjunk, így beépítésre került egy nagy teljesítményű hőszivattyú, aminek célja a hőenergiával való gazdálkodás. Segítségével a hűtési energiát fűtésre fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani. A napelem parkunkkal pedig az elektromos fogyasztás egy részét kompenzáljuk.

  Iratkozzon fel hírlevelünkre!